Frenzy Blogja
Frenzy webnaplója: mindennapok Finnországban meg sok más dolog

Malév pilóta sztrájk?   (Megint Mo.)   
"Nagy örömmel" olvastam a Malév pilóták készülő sztrájkjáról. Ahogy ezt írom még nem eldőlt, hogy lesz-e vagy sem. Amiért engem is érint, hogy bár Finnair jegyem van hazafelé (karácsony), visszafelé Malév maga a gép.

Bár nyilván most azért zavar különösen, mert esetleg engem is érint, de az a véleményem, hogy karácsonyra időzíteni bármilyen sztrájkot nem igazán szimpátiát kiváltó esemény, főleg, ha közlekedésről van szó. Normál esetben eltörlődik néhány üzleti út, valaki lemarad a vakációjáról, bosszantó dolgok. De épp karácsonykor sokakat megakadályozni, hogy a családjával legyen véleményem szerint nem fog együttérzést kiváltani. Mindenesetre legalább sok elégedetlen ügyfele lesz a Malévnak.

Másrészt a pilóták már most is elég jól keresnek, főleg a "normál" halandókhoz képest. Tekintetbe véve, hogy a gazdasági helyzet sem túl jó, most nekik követelőzni mindenféle emelésért kicsit még talán furcsa is.

Ellenpéldaként említeném a Finnair pilótákat, akik nemrég sztrájkoltak 3 napot, teljesen megbénítva a Finnair forgalmát. Hogy miért harcoltak ezúttal? Nem tetszett nekik, hogy a Finnair szabadon kiadhassa egy-egy járatát külső cégnek - ezáltal "elvéve" a munkát a Finnair saját pilótáitól. És mi a helyzet a bérekkel? A Finnair pilóták már korábban beleegyeztek, hogy 5%-al CSÖKKENJEN a fizetésük, ezáltal könnyítva a Finnair cég gazdasági helyzetén, akik mindenhol szeretnének spórolni. Azt hiszem ez korrekt hozzáállás (főleg, hogy itt is pofátlanul sokat keresnek a pilóták).

Update: Végül is nem lesz sztrájk, ami kis könnyebbség nekem. :)

 

Hozzászólások

Pannóca Re: Malév pilóta sztrájk?
Hazafelé-visszafelé :)
Meddig/mikor leszel itt?