Frenzy Blogja
Frenzy webnaplója: mindennapok Finnországban meg sok más dolog

Olvasnivaló: főleg metró   (Megint Mo.)   
Kicsit zavarban vagyok, hogy hogyan is kellene az alábbi ajánlatokat belinkelni. Én ugyanis File blogján találtam őket, de onnan tovább mutatnak máshová. Végül talán mégis úgy célszerű, ha az én forrásomat jelölöm meg, aztán mindenki továbbkattoghat, meg legalább megismeri File blogját ha még nem látta :)

Az első igazából csak mókás olvasnivaló, annyira nem komoly, de azért érdekes megtudni, hogyan reagáltak Budapesten egy kis bulira a metrón. Randalírozás a metrón

És ha már metró, akkor másodjára egy kis érdekesség a budapesti 4es metró projektel kapcsolatban, meg hogy hogyan is megy ez a dolog Spanyolországban:
Madrid 4 év alatt 90 km új metrót épített

Ehhez még hozzátenném, hogy éppen Finnország is új metrót épít, vagyis jelenleg inkább csak tervez. Az új szakasz a korábbi metróvonalat bővíti itt Helsinkiben. Errefelé eléggé mélyen fúrják a metrót, ráadásul eléggé vékony a földréteg Finnországban, alatta pedig csak szikla van. Úgyhogy tulajdonképpen sziklába kell fúrni az egészet, bár talán inkább robbantani szokták, ehhez a részéhez nem értek. :) Mindenesetre az új szakasz a tenger alatt is áthalad. 13.4 kmes, 7 új állomás, jelenleg 800 millió euróra beszülik a költségeket. 2007ben dőlt el, hogy lesz, elvileg 2009-ben kezdik el megvalósítani.

 

Hozzászólások

Pali Re: Olvasnivaló: főleg metró
Azt is szoktam nézegetni! :)
Ebből is láthatod, hogy szoktam Finnországi oldalakat lesegetni... :P
:D
Frenzy Re: Olvasnivaló: főleg metró
Az a távolság reálisnak tűnik. Legalábbis ez van kiírva amikor Turku felé indulok :)

Ha elolvastad volna a cikket amit linkeltél, akkor tudnád, hogy arról írnak, hogy holnap (vagyis ma, csütörtökön) érkezik egy hatalmas hófront/hóvihar, erős széllel kombinálva Finnországba. A nyugati részeket reggel éri el, és közép-Finnországban is akár 10-20 centi hó is eshet. Most még csak épp valami kis 0.1 cm hó van, erre-arra. A kép valószínűleg korábbi évekből való :P

Ugyanazon az oldalon viszont elérhetőek az időjárási kamerák, amelyek valós idejű képet mutatnak Finnország különböző pontjain az úthelyzetről. Inkább azt nézegesd :D

Időjárási kamerák Finnországban
Pali Re: Olvasnivaló: főleg metró
Helsinki-Turku mekkora táv? ~160-170km? Jól sejtem?

Más:
http://www.tiehallinto.fi/servlet/page?_pageid=68&_dad=julia&_schema=PORTAL30&kieli=fi&menu=10927&_pageid=71&kieli=fi&linkki=22414&julkaisu=7714
Ma esett nálatok egy kis hó??? :)
Frenzy Re: Olvasnivaló: főleg metró
Stockmannban már velem is játszottak ilyet. Egyszer meg egy épülő bevásárlóközponthoz közel sétáltam, amikor megszólalt a robbantásjelző sípolás, majd mély robaly, enyhe rezgés a járdán, felszálló kőtörmelék jelezte, hogy valami történt. :)

Autópályáról szólva, a Helsinki-Turku autópálya hosszú évek óta épül, és sosem készül el :)
Pali Re: Olvasnivaló: főleg metró
Háát igen, ne is mondd, idegesítő téma számomra is...
De ha már itt tartunk, a másik érdekes kérdés Magyarországon az autópálya építés, mivel az hasonló cípőben jár... :S
Re: Olvasnivaló: főleg metró
Van amúgy előnye is a sziklának: könnyebb benne biztonságos alagutat építeni. Nem szakad be könnyedén, egyszerűbb aládúcolni.

Egyébként részemről a megtiszteltetés. :-D
MrWallace Re: Olvasnivaló: főleg metró
Ezzel a robbantós dologgal én is találkoztam. Békésen vásároltunk stockmannban és egyszer szóltak, hogy ne ijedjünk meg, mélygarázs épül alattunk ami mindjárt egy robbantással jár.