Frenzy Blogja
Frenzy webnaplója: mindennapok Finnországban meg sok más dolog

Levegőszennyezés, 2 perc / 4 perc   (Megint Mo.)   
Már korábban is mondták amióta hazajöttem, hogy a nagy felhők - miegymás - miatt Debrecenben nagy a légszennyezés. Ezt ma magam is tapasztaltam, amikor délután gyalog indultam neki ügyeket intézni meg találkozni Gyuláékkal. Legalábbis a Bólyai utca környéként alig lehetett levegőt venni, olyan nagy volt a szmog (vagy minek nevezzük). Bentebb érve házak közé valamelyest javult a helyzet.

Aztán egy idő után épp az InterSpar előtt jártam, és láttam, hogy számtalan autó megy üresen, ülnek benne, várnak, de más semmi sem történik. Így ám nem is csoda, hogy nagy a szennyezés, amikor feleslegesen megy a kocsi motorja. Erre Finnországban van jó kis szabály is: normál körülmények között maximum 2 percig mehet álló helyzetben az autó motorja, nagy mínuszok esetében 4 percig. A túllépést a rendőr büntetheti (lámpánál állás természetesen nem számít ide, de parkolóban, udvaron, útszélen, stb igen).

 

Hozzászólások

Frenzy Re: Levegőszennyezés, 2 perc / 4 perc
Nem is volt szándékom mindent az autók rovására írni, mert nyilván nem csak egyetlen tényező befolyásolja a levegő minőségét. Főleg az újabb autók biztos, hogy egyre kevésbé bocsájtanak ki káros anyagokat.

A bekapcsolva hagyott autók inkább csak egy "mérgemben kiragadott példa" volt a sok dolog közül, amire talán lehetne jobban figyelni.
Re: Levegőszennyezés, 2 perc / 4 perc
Magyarországon azért sem büntet a rendőr, ami jelenleg szabálytalan, nemhogy egy ilyen bizonyíthatatlan szabályozás esetén tenné. Másrészről nem hiszem, hogy tisztán az autók okolhatók a szennyezettség mértékéért. Budapesten egy hete konstans módon a határérték felett van a szennyezés, pedig szinte üres a város. Maximum a harmada a forgalom, mint általában. Mindig lehet haladni, nincs dugó stb. Mégis magas a szennyezés. Talán a fűtés okozta légszennyezés felelőssége is megállapítható lenne. Nem lennék meglepve. Egyébként egy átlagos családi házas környezetben az egyedi fűtésű házak szén vagy éppen fatüzelésű kazánjai egyetlen nap alatt képesek több káros anyagot kiadni, mint az autóm egész évben. Érdemes lenne ezen is elgondolkodni.