Frenzy Blogja
Frenzy webnaplója: mindennapok Finnországban meg sok más dolog

Vészfékhúzogatós tiltakozás   (Megint Mo.)   
Érdekes vészfékhúzogató mozgalomról lehet olvasni, amit otthon a diákok akarnak csinálni tiltakozásul az utazási kedvezmények nyirbálása ellen. (forrás, pl. MNO).

Végül is talán még meg is értem, hogy fel vannak háborodva, de azért ilyesféle tiltakozást kicsit erősnek érzem. Tüntetni lehet, véleményt nyilvánítani lehet, de a vészfék húzogatása ok nélkül - amennyire én tudom - nem teljesen szabályos művelet.

Most végül is annyi sokféle variációt olvastam már diákkedvezményről, hogy végül is nem tudom, hogy melyik valósul meg otthon (csak iskola és lakóhely között kedvezmény, amúgy nem?). Nem mintha érintene a probléma. :-|

Itt (Finno) egyébként 50% van mindig, buszon, vonaton, egyaránt, bárhová, bármikor - amíg valaki diák, persze :-)

 

Hozzászólások

ZorjaVecsernaja Re: Vészfékhúzogatós tiltakozás
fizetne az ember többet, ha kapna érte valamit :S
MrWallace Re: Vészfékhúzogatós tiltakozás
Finnországban a vasút szolgáltatást nyújt Magyarországon viszont a távolsági utazás a szociális rendszer része. Ezt onnan lehet látni, hogy itthon csak az megy vonattal akinek valami baja van a kocsijával vagy nincs kocsija. Például szüleimnek van szabadjegye mert fater vasutas, de mégis kocsival mennek mindenhova, mert szerintük nem luxus fűtött utastérben utazgatni télen egy tiszta járműben.
Na most pont azoktól veszik el a kedvezményt akik valóban vonatoznak. De hát ha egyszer ők használják, de nem fizetik ki az árát, akkor ez egy szociális juttatás. Más országokban ahol többen és többet hajlandók fizetni egy útért tiszta és fűtött vagonokban meg rendes vállalkozásként működik a dolog.
Legutóbbi vasutas élményem: http://tothgya.spaces.live.com/blog/cns!98947B732D5CAAA1!128.entry
Szóval szerintem adjuk el vegyünk mindenkinek kocsit, szociális alapon.