Frenzy Blogja
Frenzy webnaplója: mindennapok Finnországban meg sok más dolog

Ferihegy Taxi   (Megint Mo.)   
Olvasgattam már jópárszor írásokat, hogy mint oldják meg a taxiproblémát Ferihegyen. Aztán persze mindig vannak panaszok és bajok. Mindenki egymást "öli". Gyönyörű megoldás. Én mondjuk még csak egyszer taxiztam Ferihegyről, igaz akkor még nem volt ilyen "Zóna" probléma.

De a múltkor taxiztam Vantaaról (itteni repülőtér) haza Espooba. Elmondhatom, itt hogyan megy a dolog. Már ha valakit érdekel. De szerintem ilyet otthon LEHETETLEN lenne kivitelezni.

Kilépsz a terminál ajtaján, van egy hosszú sáv a taxiknak, ahová elférnek több tízen egymás mögött. Az újonnan jövő kocsik a sor végére állnak, a sor elején szállnak be az emberek - akik amúgy sorban állnak, egyesével, egymás mögött, anélkül, hogy bárki is rendszabályozná ezt a dolgot. A sor elejéről pedig ahogy jönnek a taxik, az emberek beszállnak, és mennek amerre akarnak. Nincs tülekedés, és nem kell telefonon rendelni sem, mivel a taxik jönnek folyamatosan. Néha ugyan megnyúlik a sor, ha több gép jön egyszerre és nincs elég taxi, de ettől még a dolog működik.

Igaz mondjuk, hogy itt a taxiknak társaságtól függetlenül egységes, előre (akár interneten is) kalkulálható tarifáik vannak, nem is kevés (baromi drága még itteni mércével is). De a dolog működik. A belvárosban is van pár ilyen taxi-sor hely, ahol péntek-szombat éjjel az emberek sorbaállnak taxiért.

Csak nem értem otthon miért kell ebből ekkora bonyolult ügyet csinálni. Utas van úgyis elég, ha jó lenne a kiszolgálás, akkor még talán többen akarnának taxival menni. De hogy telefonon kell rendelni, aztán a megefelelő társaság kocsiját keresgélni meg várni vagy pedig ott van az a Zóna csoda ... mondjuk nem tudom az a Zóna taxi dolog hogyan működik, mennyire hatékony. De például az, hogy a repülőtérre drágább menni mint a repülőtérről, az is érdekes megoldás.

De hát ezen felesleges keseregni, már csak azért sem, mert egyrészt én nem igazán sokat taxizgatom másrészt meg hiábavaló várni, hogy Mo.-n értelmes megoldásokat találjanak ki ilyen esetekben :-P

 

Hozzászólások

Re: Ferihegy Taxi
Annyiért itt nem lenne jelentkező utasnak.
Frenzy Re: Ferihegy Taxi
Itt nekem 13 vagy 17 km a reptér (ha jól emlékszem ... a távolság nem maradt meg), viszont 33EUR-ba fáj az út egy irányba :-) Feltéve ha egyedül utazom.
Re: Ferihegy Taxi
A múltkor 555-tel jöttünk Ferenchegyről, út közben minden taxis mesél:
állítólag a Zónások deficitesek majdnem minden úton, így úgy csalnak, ahogy tudnak. Pl a kuponra az van írva, hogy 4800 HUF/19 EUR. Ezek meg beszedik személyenként az összeget. Vagy ha ez nem megy, akkor 4800 HUF és 19 EUR-t. És ez csak egy azok közül, amiket elmondott.