Frenzy Blogja
Frenzy webnaplója: mindennapok Finnországban meg sok más dolog

Népszavazás kezdeményezés   (Megint Mo.)   
A népszavazási kezdeményezés kapcsán (ami most úgy látom "hop topic" otthon) az index-en jelent meg egy írás, ami engem nagyon megfogott, márcsak azért is, mert nekem is hasonló a véleményem. Csak én nem tudom ilyen szépen leírni. :-)

Tóta W. Árpád írása

 

Hozzászólások

MrWallace Re: Népszavazás kezdeményezés
A cikkről két dolog jutott eszembe. Mo-n valamiféle képviseleti demokrácia van, mert ugye az ilyen bonyolult kérdésekben, hogy tandíj, föld, gyógyszer stb nem az állampolgárnak kell dönteni, hanem választ valakit aki meghozza a döntést helyette. A népszavazás intézményét értelmetlennek is tartam ilyen esetben. A másik dolog, hogy okés akkor népszavazzunk de akkor mindenről és nem válasszunk parlamentet meg önkormányzatot. A kettő együtt szerintem nevetséges és erős káoszhoz, lassú törvényhozáshoz vezet, mert amit egyik módon eldöntünk azt utána még egy másik módszerrel is validáljuk mindig. A mindenről népszavazás persze előbb utóbb anarchiához vezet éppen ezért találtak ki a képviseleti demokráciákat.
A kis feladatról meg annyit, hogy ez elég jól lemodellez egy olyan demokráciát ami ókori megoldásnak tünik, hogy demokrácia van, de csak a férfiak, csak a hadviseltek csak ... jogosultak véleményt nyilvánítani.